Концерт за Јелену Јуришић-Штурм

ЈЕДАН МУЗИЧКИ ЗАПИС ИЗ 1900. ГОДИНЕ
(”Госпођи Јелени П. Јуришића-Штурма у знак поштовања”)

У заоставштини Јелене и генерала Павла Јуришића-Штурма, која се чува у спомен-збирци и истраживачком центру КУЋА ПЕТРОНИЈЕВИЋА, налази се оригинални нотни запис са веома занимљивом причом.

Ноте са посветом ” Госпођи Јелени П. Јуришића-Штурма у знак поштовања” носе датум 1. јануара 1900. уз у заглављу објашњење, ”полка-мазурка”, а као аутор је потписан Јован УРБАН.
Композитор Јован Урбан био је рођен као Јан Урбан у Прагу 1875. године где је завршио и надалеко чувени Конзерваторијум. Одушевљен тада веома снажним идејама Панславизма, убрзо по завршетку студија долази у Србију 1899. године где се у Ваљеву заљубљује и жени једном лепом Милицом, постаје Јован и остаје у Србији и Југославији, до краја свог живота 1952.године.

Управо у Ваљеву, војни диригент и композитор Јован Урбан се упознаје са породицом Павла Јуришића-Штурма где је Павле службовао. Рођен као Паулус Штурм 1848 године у Немачкој као Лужички Србин и сам вођен сличним Панславенским идејама дошао је у Србију две деценије пре где ожењен лепом Јеленом, остаје све до своје смрти 1922. године.
Ова музичка композиција без наслова посвећена Госпођи Јелени П. Јуришића-Штурма истовремено слави и подсећа на невероватно време почетком двадесетог века, пуног идеала и вере у другачију будућност европске Србије које је обележило веома запажено учествовање самосталне и независне Србије на Светској изложби у Паризу исте године, али и на изузетне младе људе који су у европској Србији нашли своју домовину где су се и емотивно и професионално остварили, Јован Урбан као војни диригент и веома плодни композитор бројних музичких остварења, или Павле Јуришић-Штурм као препознати војни стратег, лични ађутант прво кнеза, потом краља Петра Првог, велики српски војсковођа и генерал.

Запис као и његова клавирска интерпретација са одговарајућим документима, фотографијама биће изложен искључиво за прославу Дана Европске баштине у четвртак 10 октобра 2019 од 12 до 18 часова, у просторијама спомен-збирке и истраживачког центра КУЋА ПЕТРОНИЈЕВИЋА.